Postcolonialism și film: o perspectivă critică asupra producției cinematografice și a rolului ei în (re)configurarea lumii

Marți, 26 mai, ora 16:00, online

În cadrul cursului Teoria filmului vom avea o sesiune specială. Este vorba de o discuție cu Anastasia OPREA (Universitatea din Coimbra/Centrul pentru studierea modernității și a lumii rurale) despre aplicarea teoriei decolonialiste/postcolonialiste în contextul analizei de film. Folosindu-se de cercetarea realizată pentru obținerea titlului de Master în Studii africane (ISCTE-IUL, Lisabona) și de experiența din cadrului doctoratului în politică internațională, va dezbate cu studenții conceptele de alteritate, Orientalism, precum și diviziunile artificiale ale globului în Nord versus Sud, Est versus Vest etc. Totodată, vom testa utilitatea lor în cadrul analizei de film, și vom vedea împreună ce rol au filmele în menținerea sau contestarea ordinii globale actuale.

Această sesiune este dedicată studenților de la specializarea CINEMATOGRAFIE FOTOGRAFIE – MEDIA (Comunicare audiovizuală: scenaristică, publicitate media, filmologie). Dacă există alte persoane interesate de această temă, le rugăm să ne trimită un mail pe adresa adina.mocanu@ucv.ro cu o scurtă motivație (există un număr limitat de locuri).